“Je school kan de boom in”: wilgen knotten in Bronkhorst

Datum activiteit: 07/02/2020 09:30 - 11:30

Je kan de boom in”, zal elke scholier wel eens verzuchten. Vrijdag 7 februari was het zover, want toen “kon je school de boom in”. Die dag hadden de leerlingen van groep 8 van de Steenderse basisschool “de Pannevogel” een bijzondere schoolochtend: zij gingen wilgen knotten in Bronkhorst. Dat werd georganiseerd en begeleid door mensen van de natuur- en landschapsvereniging “Het Steenders Landschap”.

Ter voorbereiding hadden de leerlingen maandag op school al een les “wilgen” gekregen door Karin van “Het Steenders Landschap (HSL)”. Daarin werden vragen behandeld zoals: wat is een wilg, wat is het nut van een wilg, wie wonen er in een wilg, waarom knotten we wilgen?

Vrijdagochtend fietsten de scholieren onder leiding van juf Daniëlle samen naar de Onderstraat in Bronkhorst, waar een weide met een rij hele oude en dikke wilgen wachtte: die “wilgen van Gijs” moesten geknot worden. Na een korte instructie over wat te doen, en over veilig werken ging de hele groep enthousiast aan het werk. Het was prachtig zonnig weer, en dan is het best goed toeven boven in een wilg met vriendjes en vriendinnetjes! “Dit is veel leuker dan een gewone les” was regelmatig te horen, en verder veel gezaag, “van onderen”, vallende takken en gezang!

De wilgenochtend werd afgesloten met lekkers, en met uitleg door meneer Stef over het maken van een midwinterhoorn van wilgenhout: interessant. Sommige scholieren lukte het zelfs om enkele klanken uit de midwinterhoorn te blazen!

[FvH; 07-02-2020]

deze wilg hebben wij samen helemaal geknot!

20200207_092727-Groot

Afbeelding 1 van 15