HSL Struinroute Bakerwaard (9 km)

Natuur en landschap zijn om van te genieten! Daarom heeft Het Steenders Landschap het initiatief genomen om een 9 km lange struinroute rond Steenderen en in de Bakerwaard aan te leggen. Lekker struinen door het prachtige landschap in de driehoek Baak-Bronkhorst-Steenderen over grotendeels onverharde paden.


LET OP:  Helaas zijn wij de laatste jaren niet meer toegekomen aan het onderhouden van deze struinroute en van de markeringen. 


Aanleg en onderhoud van landschapselementen is bijzonder belangrijk, Het Steenders Landschap heeft hier veel werkzaamheden voor verricht in de afgelopen werkseizoenen.
Uiteindelijk is het natuurlijk wel de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen ook kunnen genieten van de unieke omgeving van de voormalige gemeente Steenderen. De verschillende wandelpaden langs de Grote en de Kleine Beek en in het Baakse Bos voorzien wat dat betreft in een behoefte, maar het kan natuurlijk altijd meer en beter………

De bestaande paden zijn voor een groot deel gelegen ten zuiden en westen van het dorp Steenderen en ten noorden en oosten van Baak. De HSL heeft het initiatief genomen om ook in de driehoek Baak-Bronkhorst-Steenderen een doorgaande struinroute te realiseren. Hiervoor is het terrein uitgebreid verkend en zijn geschikte wandelmogelijkheden in kaart gebracht. Vervolgens is met eigenaren overleg gevoerd en is door de enthousiaste medewerking van deze eigenaren een voor alle partijen acceptabele route vastgesteld. In mei 2005 zijn de markeringen aangebracht: de struinroute Bakerwaard is gereed om door u ontdekt te worden!
In 2014 is het struinpad via een nieuwe route gekoppeld met de bebouwde kom van Baak. Vanwege de ongewenste belasting van de natuur – met name hazen en reeën – is deze verbindingsroute vanaf 2016 weer gesloten. 

Opening van de HSL-struinroute op 9 juni 2005
Klik hier voor een verslag en foto’s van de opening van het struinpad.

De route

Deze unieke route start nabij de trainingslocatie van de AVIKO aan de Koningin Julianalaan te Steenderen. Via de schouwpaden langs watergangen van het waterschap en een onverhard weidepad bereikt u buurtschap De Covik. Hier gaat het verder via de Wolfstraat en de beek naar de 3 grote peppels (vroeger 4 peppels) waar vroeger de weg van Baak naar Bronkhorst tussendoor liep. Via een stukje verharde weg gaat de route dan de Bakerwaard in en vervolgens wordt via het schouwpad en verharde wegen Bronkhorst bereikt. Na een wandeling door het historische stadje gaat route verder langs de Vogelweide van Bronkhorst en de Groote Beek naar de molen en vervolgens via het reeds bestaande wandelpad langs de Molenkolk. Daarna volgt een gedeelte schouwpad langs “de Bottersloot” waarna de wandeling weer eindigt in het dorp Steenderen.
De struinroute biedt de mogelijkheid om Steenderen, de Covik, de Bakerwaard en Bronkhorst eens letterlijk van een andere kant te bekijken en om de natuur van heel dichtbij te beleven!

Foto impressie van de HSL Struinroute Bakerwaard:

     

Klik op een afbeelding voor de volledige foto

De term struinroute is niet voor niets gekozen. De route maakt gebruik van bestaande voorzieningen. Waar nodig zijn doorgangen gemaakt en er is gezorgd voor en route aanduiding doormiddel van HSL bordjes. Voor een groot deel wordt gebruik gemaakt van bestaande schouwpaden van het waterschap Rijn en IJssel.
Deze schouwpaden zijn onder gedogen toegankelijk voor wandelaars (zogenaamde passieve openstelling). Verder gedogen enkele grondeigenaren het gebruik van hun percelen. Het spreekt voor zich dat er een aantal spelregels in acht genomen moeten worden. Zo mag de route alleen van zonsopgang tot zonsondergang gebruikt worden, zijn uitsluitend wandelaars welkom, moeten honden aangelijnd blijven en is betreding van de terreinen buiten de route niet toegestaan.

De route is gemarkeerd door middel van eenduidige plaatjes met de tekst “HSL Struinroute” welke zijn aangebracht op bestaande palen of op speciaal geplaatste gekloofde eikenhouten palen. Hieronder ziet u een aantal markeringspunten

 

De route heeft een lengte van ca. 9 km en is in principe voor iedereen geschikt. Overigens is er een mogelijkheid om een kortere, ca. 5 km. lange, variant te lopen. Wel moet rekening worden gehouden met passend schoeisel want het betreft niet overal een keurig verhard en gemaaid pad.

De route op kaart:

   

U kunt het kaartje met de route downloaden van deze website. Druk het eventueel direct af of, beter, sla de afbeelding op en druk het af via de Windows Viewer.

Het Steenders Landschap wenst u veel plezier met de struinroute. Mocht u ons initiatief op prijs stellen dan kunt u ons werk ondersteunen door lid te worden.