Nationaal kampioenschap hegvlechten

Datum activiteit: 19/11/2017 10:00 - 16:00

Zondag 19 nov, Vorden: wedstrijd hegvlechten + infomarkt. Toegang is gratis.

P.S. HSL doet ook mee

Persbericht:

Op zondag 19 november wordt in Vorden het nationaal kampioenschap heggenvlechten gehouden. Het kampioenschap wordt georganiseerd door de stichting Heg&Landschap en de Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Brockhorst en de provincie Gelderland. Zo’n 25 heggenvlechters gaan volgens eeuwenoude traditie een grote meidoornheg vlechten. Op hetzelfde terrein wordt een midwinterhoorn gemaakt, is een mandenvlechter aan het werk en kunnen kinderen met wilgentenen vlechten. Dit en nog veel meer is er tussen 10 en 16 uur te zien en te doen. De toegang aan de Rommelderdijk 2 in Vorden is gratis.

Kampioenschap Heggenvlechters uit het hele land, en zelfs uit Engeland, komen naar Vorden om op traditionele wijze een meidoornheg te vlechten. Ook heggenvlechters uit Bronckhorst doen mee. De vlechters werken in teams van twee personen. Elk team vlecht acht meter doornstruiken. Ervaren juryleden beoordelen het werk. Welk team wordt dit jaar kampioen? Bezoekers kunnen langs de heggenvlechters lopen om hun werk te zien. Leden van het Gilde van Heggenvlechters geven uitleg en leiden bezoekers rond.

Lange traditie Ben je geïnteresseerd in mooi, oud heggenvlechtersgereedschap? John French uit Engeland neemt prachtige kapmessen en bijlen mee. Sommige kapmessen zijn 100 jaar oud. Het heggenvlechten zelf is veel ouder: Julius Caesar zag het al toen hij hier tweeduizend jaar geleden de Germanen achterna zat. Op veel plaatsen in Nederland vlochten boeren vroeger hun heggen. Dat was vooral om het vee in de weide of en het wild uit de akkers te houden. Dat deden ze tot ruim 100 jaar geleden. Toen werd in Amerika het prikkeldraad uitgevonden en werden heggen bijna niet meer gevlochten. In de gemeente Bronckhorst en op andere plekken in de Achterhoek kun je hier en daar in oude heggen nog oude sporen van vlechtwerk zien.

Diverse activiteiten Er zijn zondag 19 november ook activiteiten voor kinderen. Ze mogen zelf aan de slag. Van wilgentenen kunnen ze van alles vlechten. Ze kunnen insectenhuisjes timmeren. En wat ze gemaakt hebben mee naar huis nemen. Oude ambachten zijn vertegenwoordigd. Er wordt een midwinterhoorn gemaakt. Een mandenvlechter demonstreert vlechttechnieken en ook een imker en klompenmaker zullen er bij zijn. Wie interesse heeft in fruitbomen of inheemse bomen en struiken voor bijen, vogels en een mooi landschap, kom dan naar Vorden. Verder staan er tenten met informatie over natuur en landschap. Er is warme drank en er zijn streekproducten om van te genieten. Kinderen kunnen buiten boven een vuur een broodje bakken.

Eigen heggen of bomen Wil je ook heggen aanleggen en bomen planten of een heg laten vlechten, kom dan naar de stand van de stichting Heg&Landschap waar je advies krijgt en plantmateriaal kunt zien. Heb je een goed plan dan kun je wellicht meedoen aan een speciale boomplantactie. Diegenen die zelf ook aan de slag willen, kunnen zich opgeven voor een cursus heggenvlechten.

Toegang en openingstijden Het kampioenschap vindt plaats op zondag 19 november, op boerderij Groot Windenberg aan de Rommelderdijk 2 in Vorden. De toegang is gratis. Parkeerplaats beschikbaar. Vanaf 10 uur is iedereen welkom. Neem gerust uw (aangelijnde) hond mee. De wedstrijd is tussen 15.30 en 16.00 uur afgelopen.

Kijk voor meer informatie op www.hegenlandschap.nl/kampioenschappen of bel met Wilfried Berendsen (06 532 69 077, E: w.berendsen@onderholt.nl) of Lex Roeleveld (06 205 22 488, E: info@hegenlandschap.nl)