Werkdag (Nationale natuurwerkdag)

Datum activiteit: 03/11/2018 08:45 - 12:45

Hierbij nodigen wij u van harte uit op onze werkochtend op zaterdag 3 november. Het is eerste werkdag van het winterseizoen ’18-’19 die traditioneel samenvalt met de landelijke natuurwerkdag. Daarom mogen we weer rekenen op de hulp van de Hummelse scouts, omwonenden en overige aanmeldingen via de website van de natuurwerkdag. Reken dus op een hoge opkomst van jong en oud.

De akker ‘Iesweide’ (door anderen ook wel ‘de Kriegerieje’ genoemd) is in eigendom van de eeuwenoude stichting voor de armenzorg het Boek van Bronkhorst. De akker is voor de tweede jaar op rij gepacht en ingezaaid door vrijwilligers van Het Steenders Landschap met gerst en een brede bloemenrand met zonnebloemen. Er is bewust niet geoogst om onder andere reeën, patrijzen en insecten van wintervoer en beschutting te blijven voorzien. De akker is omzoomd met oude wilgen, overhangend in de slotgracht van (voormalig) kasteel Bronkhorst. Vanaf de locatie ziet u uit het historisch stadje Bronkhorst, de Bronkhorster Molen (in 1844 gebouwde korenmolen) en natuurlijk de Vogelwei en slotheuvel.

De wilgen rondom de akker heeft Het Steenders Landschap enkele jaren geleden nog gesnoeid. Inmiddels zijn ze weer zodanig hoog dat onderhoud nodig is. Daarnaast is de inkijk vanaf het aangrenzende wandelpad richting deze fraaie akker belemmerd. Het is allemaal vrij dun hout wat gemakkelijk met de handzaag of takkenschaar te snoeien is. Het lichtste werk gunnen we uiteraard aan de kinderen. Het valhout ter plaatse wordt verwerkt tot natuurlijke beschutting in de vorm van een takkenril. We proberen die dag zoveel mogelijk met de hand te zagen (dus zonder het lawaai van een motorzaag). Door het ter plekke verwerken hoeft er weinig gesleept te worden. Er wordt niet verbrand noch gesnipperd. Ook zullen we met een paar man oude weipalen opruimen uit het aangrenzende perceel.

We verzamelen die ochtend aan het einde van de (doodlopende) Boterstraat, dus langs het Wapen van Bronkhorst in zuidelijke richting.

Kom met de fiets. Evt. auto’s a.u.b. parkeren op de algemene parkeerplaats aan de Onderstraat, want in de Boterstraat is daar geen ruimte voor.

Kortom, zaterdag 03-11-2018:

  • 08.45u verzamelen in Boterstraat, uitleg + ARBO
  • 09.00u aan de slag
  • 10.30u pauze met koffie/thee + koek op locatie
  • 12.30u gezamenlijke afsluiting met soep, broodje en borreltje

We hopen u te mogen verwelkomen!

Voor gereedschap en veiligheidsmiddelen wordt gezorgd.

Aan-/afmelden is niet nodig.

Met vriendelijke groeten,
www.hetSteendersLandschap.nl
Lucas Kalkers (secretaris)