5 november 2022: Wilgen knotten rond de IJsbaan en werkzaamheden in de boomgaard van Addink

De eerste werkdag van het seizoen is weer veel werk verzet. Ruim 25 vrijwilligers, aangevuld met ongeveer 25 scouts (en begeleiders) van Scouting Sweder van Voorst uit Hummelo hebben de knotwilgen rond de IJsbaan en de afrastering langs de boomgaard van Addink onder handen genomen. Verder hebben de HoogStamLeu het seizoen afgetrapt met het snoeien van de fruitbomen in de boomgaard van Addink.

Het knotten van de wilgen was een serieuze klus. Als gevolg van de “Corona-stagnatie” waren de takken behoorlijk zwaar. Ook de wilgen in de windsingel vlak bij Friesland Campina zijn aangepakt. De slechte bereikbaarheid was daar een extra handicap. Naast het knotten hebben de scouts ook nog een aantal nieuwe wilgenstaken aangebracht.          Vele handen maken licht werk en om 12.00 uur was de klus geklaard en lag het snoeihout in een brede ril klaar voor versnippering.

Rond de boomgaard van Addink van een deel van de afrastering toe aan vervanging. Eiken kloofpalen blijken toch niet het eeuwige leven te hebben….. Met hulp van een, door een tractor aangedreven, grote boor zijn de gaten gemaakt waarna de nieuwe palen konden worden aangebracht. De verwachting is dat e.a. weer een jaar of 15 mee kan.

De boomgaard is inmiddels bijna volwassen en dat merken de HoogStamLeu. Er is behoorlijk wat weg gesnoeid. De vrijgekomen taken zijn, in afwachting van de versnipperaar, opgeslagen in de hoek van het perceel. 

De eerste werkdag is traditioneel afgesloten met een borrel en heerlijke, door Frans bereide, erwtensoep. Voor de scouts was er een broodje knakworst.

Aan het einde van de dag is het gesnoeide hout op de ijsbaan versnipperd door Wilfried Berendsen van de Agrarische Natuurvereniging ‘t Onderholt. De snippers zijn afgevoerd naar de biomassa centrale van For Farmers in Lochem.