7 januari 2023: Kriegerije en nog veel meer

De eerste werkdag van het nieuwe jaar 2023!

Na het openingswoordje en de beste wensen aan alle leden startte de werkdag met circa 20 vrijwilligers in ‘de wei van Gijs’ te Bronkhorst. De bomen waar we de vorige werkdag niet aan toe kwamen, werden netjes geknot.

Harry herhaalde de instructie nog eens: ‘kapstokjes’ aan de zijkant van de kroon en kasse boel bovenop. Harry reageerde ook nog op de suggestie die recent in enkele media stond (Natuurmonumenten, Trouw), namelijk dat je niet alle takken van een Wilg moet knotten maar enkele moet laten staan in verband met mogelijke alcoholvergiftiging. Harry legde uit dat dit probleem vooral speelt in veengebieden met hoge waterstand. Helaas geldt dat niet voor omgeving Steenderen, waar verdroging eerder een probleem is voor de wilgen en zeker voor de vers geplante wilgenstaken.

De afgezette staken werden op stapels gelegd om later te versnipperen en af te voeren naar de biomassacentrale. De beste staken werden apart gelegd om er weer nieuwe wilgen van te maken: zie verderop in dit verslag. Ook is er hout gespaard om een midwinterhoorn van te maken.

De klus in Bronckhorst was snel klaar. Bij de koffie was alle hout al eraf. Daarom zijn we na de koffie vertrokken naar maar liefst drie locaties, namelijk aan de Bronkhorsterweg, de Molenkolk (de kleine kolk om precies te zijn) en de Ieskeet.

Aan de Bronkhorsterweg hebben we de rasters rondom de notenbomen verwijderd. De bomen zijn flink gegroeid, en daarom zijn de rasters niet meer nodig. Sterker nog: de rasters  begonnen de bomen te belemmeren in de groei.

De Kleine Kolk is dit najaar, toen het water nog zeer laag stond, in goede samenwerking tussen de eigenaar en HSL uitgebaggerd en opgeschoond. Rondom de Kleine Kolk hebben we nu de geoogste wilgenstaken geplant. Dat wordt een fraaie rij van knotbomen om het talud meer uitstraling te geven.

Bij de Ieskeet zijn enkele verloren wilgen vervangen door verse exemplaren, zodat daar weer een aaneengesloten natuurlijke windsingel komt te staan.

Tenslotte waren deze dag ook de HoogStamLeu actief. Zij hebben in de boomgaard van Massink gesnoeid.

Na afloop van al deze werkzaamheden hebben we gezellig afgesloten in de Ieskeet met warme snert en een borreltje. De voorzitter bedankte de aanwezigen voor hun inspanningen en keek alvast vooruit naar de volgende werkdag. Ook gaf de ploegleider van de HoogStamLeu een verslagje van hun werk.

Dit was een prima begin van het nieuwe jaar!

IMG_20230107_095101069_HDR

Afbeelding 1 van 28