Ruim ½ km nieuwe ‘hagen voor biodiversiteit’ rondom Steenderen

De vereniging Het Steenders Landschap (HSL) is samen met de gemeente Bronckhorst een project gestart om meer hagen rondom Steenderen aangeplant te krijgen.

Die actie is succesvol: er hebben zich 10 enthousiaste deelnemers gemeld, en die gaan samen 625 m1 bijen- en patrijzenhagen aanplanten in het landschap rondom Steenderen. Voor meer informatie over de soortensamenstelling van de hagen: klik hier. De deelnemers betalen een beperkte eigen bijdrage van EU 2,- per m1 haag, de rest betaalt de gemeente Bronckhorst. Het benodigde plantmateriaal – totaal 2.500 struikjes – is inmiddels besteld; begin 2023 gaan de deelnemers hun nieuwe hagen zelf planten.

Heggen en hagen in het landschap leveren naast hun schoonheid ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in ons buitengebied. Ze zijn een schatkamer voor vele soorten planten, insecten, vogels en kleine zoogdieren; ze zijn ook belangrijke ‘verkeerswegen’ waardoor deze soorten zich veilig door het landschap kunnen verplaatsen. Hagen creëren luwte, geven dekking en zijn een bron van voedsel voor vele insecten (bijen, zweefvliegen, hommels etc.), vogels als patrijs en fazant maar ook voor kleine zoogdieren zoals de egel.