Werkdag 14 december 2019 – wilgenknotten aan de Paardestraat

Verslag van de tweede HSL-werkochtend van het seizoen ’19-’20

Op een wederom stormachtige ochtend met harde wind, regen en zelfs hagel en een regenboog, verzamelden zo’n 20 vrijwilligers bij de Ieskeet voor de 2de keer dit winterseizoen. Tijdens de start van de werkdag, met koffie van Karin en Frans, werden we verrast door “hoog bezoek” van de gemeente Bronckhorst: wethouder Paul Hofman en ambtenaren Willy Toonk en Eric Mol brachten ons onverwacht een bezoek. Zij brachten ons lekker kerstbrood én een ereprijs. De wethouder reikte namens de gemeente de “duurzame ster 2019” uit aan alle vrijwilligers van Het Steenders Landschap, als waardering en dank voor ons werk aan het landschap rond Steenderen.  

Daarna gingen we de wilgen van Cor Vredegoor knotten aan de Paardenstraat. Met de vrijkomende staken hebben we twee oude wilgen aan de Paardenstraat uitgebreid tot een rij van 11 wilgen.

De HoogStamLeu zijn in de boomgaard van Addink begonnen met het snoeien van de fruitbomen. We hebben ook de heg in deze boomgaard gesnoeid

Namens Het Steenders Landschap nam Harry Sesink, een van de oprichters en al 16 jaar bestuurslid van HSL, de tegel met “de duurzame ster 2019” in ontvangst. Hij bedankte de gemeente voor deze erkenning van ons aller werk, en zei te verwachten dat de goede samenwerking met de wethouder en de ambtenaren zal kunnen worden voortgezet.

Op  woensdag 18 december om 14:00u wordt onze tegel officieel geplaatst in de “Duurzame Walk of fame” in de stoep van het gemeentehuis in Hengelo. Iedereen is daarbij welkom, dus komt allen!

Daarna gingen we toch met ruim 20 man aan ons werk. Een ploeg van de HoogStamLeu in de boomgaard van Addink aan de Wehmestraat, de anderen gingen de wilgen van Cor Vredegoor aan de Paardestraat. Het was een koude en winderige ochtend, met af en toe een buitje regen.   

In de boomgaard van Addink werd een hele oude wilg geknot en een meidoornhaag gesnoeid. De HoogStamLeu werkten aan de fruitbomen. André Memelink bracht met zijn tractor met aanhanger de afgezaagde wilgentakken naar de wei van Vredegoor, waar het andere deel van de groep de hele ochtend bezig was met wilgen knotten. Halverwege de ochtend brachten Karin en Frans koffie met de rest van het kerstbrood: dat hadden we wel verdiend!

Ondertussen was de tractor naar een andere oude wilg om deze voor de lunch nog kaal te krijgen. Dikke blubber en prikkeldraad hielden ons niet tegen. Om 12:20u, na 6 nieuwe wilgenstaken gepoot te hebben, was het werk van de tractor-ploeg klaar en vlak daarna kwam ook de grote groep terug voor de overheerlijke erwtensoep, broodjes met knakworst en mosterd, en een borreltje voor wie wilde. Rond 13:00u was iedereen verzadigd en kon de afwas gedaan worden door onze geweldige cateringploeg.

Het was weer een heerlijke dag en hopelijk zien we u allen op 11 januari 2020 weer terug.

Namens Het Steenders Landschap wens ik u een fijne kerst, goed uiteinde en gelukkig 2020.

Mariska Schoon 

Vrijwilligster, journalist en EHBO bij HSL