Werkdag 14 maart 2020: gesnoeide takken opruimen in de boomgaarden en bomen planten in het Plantenbos

De HoogStamLeu hebben afgelopen winter veel werk verzet, en dit heeft dus veel snoeihout opgeleverd. In de boomgaard van Massink en de boomgaard van Linzell is het snoeihout ter plekke verwerkt in een takkenril ten behoeve van egels, bunzing, marters andere kleine zoogdieren, padden, vogels, insecten etc. Met extra dank aan HSL-lid Andre die telkens weer met zijn tractor met aanhanger paraat was om het snoeihout te verzamelen op de aanhanger.

In de boomgaard van Addink heeft HSL-lid Frans zijn auto als tractor gebruikt, met aanhangwagen voor het verzamelen van het snoeihout. Het is een 4-wiel-drive maar Frans heeft zich geheel vast gereden. Met handkracht is het gelukt zijn auto er weer uit te drukken. Resultaat: een smerige auto. De takken zijn tijdelijk in de droge sloot naast de boomgaard gegooid. Later zijn de takken op een avond versnipperd met assistentie van vrijwilligers. Diezelfde avond zijn ook de wilgentakken bij Gijs Wildeboer versnipperd. Alle snippers zijn door Wilfried Berendsen van ’t Onderholt afgevoerd naar de biomassacentrale in Lochem, waar zij energie hebben geleverd.

In het Plantenbos hebben we een drietal grote beuken geplant. Dit was een zware klus om grote gaten te graven in de vette klei. In het bos is gezocht naar bladaarde en wat beter grond zodat de wortels voeding hebben; in alleen zware kleibonken hebben de bomen geen kans. In de weken erna zijn een aantal vrijwilligers druk geweest om deze bomen vaak water te geven. Om zeker te zijn dat ze de droge zomer overleven zijn ze ook nog eens extra sterk teruggesnoeid.

Ook de poel in het Plantenbos is schoon gemaakt. Takhout wat de jeugd in de poel had gegooid is verwijderd.


20200314_103640-Groot

Afbeelding 1 van 49