11 december 2021: houtsingels snoeien langs boomgaard

Zaterdagmorgen vroeg – nog vóórdat de zon opkwam – stonden circa 25 vrijwilligers van Het Steenders Landschap (HSL) klaar om aan het werk te gaan in de houtsingels langs de notenboomgaard van Massink. Die boomgaard staat op de hoek Bronkhorsterweg/ Prins Bernardlaan in Steenderen.  

Na een korte werkinstructie en een veiligheidinstructie en koffie met koek gingen we aan de slag.

We hebben de houtsingels langs die boomgaard ‘afgezet‘ = gesnoeid. We snoeiden alleen de struiken en we lieten de Gelderse roos en wat ‘overstaanders‘ ongemoeid. Overstaanders zijn bomen die zich tot grote bomen kunnen ontwikkelen en die boven de struiken van de singel uitkomen.
Dit snoeiwerk moet bij houtsingels periodiek gebeuren om de ze in stand te houden. Door ze periodiek fors terug te snoeien tot circa 20 cm boven de grond gaan de struiken in de singels weer opnieuw uitlopen, zodat er over een paar jaar weer een dichte singel staat.
Wil je meer weten over het onderhoud van houtsingels, klik hier.
Ook de struiken die over de naastgelegen zandweg heen groeiden hebben we gesnoeid.
Het werk is gedaan door 5 motorzagers en voor de rest was het handzaagwerk en knippen met snoeischaren. De afgezaagde takken zijn verzameld en klaargelegd voor het versnipperen; de houtsnippers worden later afgevoerd naar de biomassa-centrale van For Farmers in Lochem.

In verband met de corona-situatie was er na afloop geen samenzijn in de Ieskeet. Maar Frans verraste ons in het veld met broodjes knakworst!