6 november 2021: wilgen knotten in de Bakerwaard

De eerste werkdag van het nieuwe seizoen was ook de eerste werkdag sinds 14 maart 2020: de zaterdag vóórdat het land ‘op slot ging‘ vanwege corona. En het was op 6 november ook nog eens Landelijke Natuurwerkdag, de werkdag dat de scouts van Scouting Sweder van Voorst uit Hummelo de vrijwilligers van Het Steenders Landschap kwamen helpen.
Met circa 25 vrijwilligers en nog eens circa 25 scouts en hun begeleiders waren we met een flinke groep werkers. Dat was ook wel nodig, want er moesten in de uiterwaarden van de IJssel 33 stevige wilgen geknot worden. Eigenlijk waren ze vorig jaar aan de beurt, maar dat kon toen niet vanwege corona. Daardoor waren de wilgen een jaar verder doorgegroeid, en dat betekende behoorlijk dik en zwaar hout. Maar met 6 kettingzagers (waaronder de eigenaar van de bomen), handzagers en vooral veel takkensjouwers hadden we eind van de ochtend de klus toch helemaal geklaard! Er lagen heel veel takkenbossen klaar om afgevoerd te worden: ‘t Onderholt versnippert de takken en voert de snippers af naar de biomassacentrale van ForFarmers in Lochem. Daar levert het wilgenhout energie op!
Na afloop van het werk hebben de scouts broodjes knakworst gegeten in de uiterwaarden. De HSL-vrijwilligers gingen in de Ieskeet aan de soep en broodjes. Allen keken we terug op een zware maar leuke werkdag.