4 november 2023: Knotten langs de Leemstraat en takkenrillen maken in het Plantenbos

Zoals gebruikelijk valt de eerste HSL werkdag samen met de landelijke natuurwerkdag. Of dit van invloed is geweest op de opkomst weten we niet maar feit is dat ruim 30 actieve HSL leden om 8.45 uur aanwezig waren in de schuur (of eigenlijk het tuinhuis) van Wilbert Jansen op de hoek van de Leemstraat – Hardsteestraat.

Na het gebruikelijke welkom werd begonnen met een ingelaste ledenvergadering. Het enige agendapunt betrof de aankoop van een strook grond langs de Dolfingweg. De aanwezige leden stemden unaniem in met de voorgenomen aankoop.

Vervolgens is de bomensingel langs de Leemstraat onder handen genomen. De Leemstraat was die ochtend door de gemeente afgesloten voor verkeer, zodat we veilig aan het werk konden. Onder leiding van Harry zijn de knotwilgen en knotelzen geknot. ‘Vele handen maken licht werk’ werd ook deze ochtend weer eens bewezen, want rond 12.00 uur was de snoeiklus geklaard. Aansluitend is het vrijkomende hout door Wilfried Berendsen van ‘t Onderholt versnipperd. De snippers worden gebruikt als biomassa waarmee groene energie wordt geproduceerd.

In de Ieskeet hebben de werkers, onder het genot van soep en een passende drankje, nagepraat over de gezellige maar vooral zeer productieve eerste werkdag.

De landelijke natuurwerkdag is ook traditioneel de dag dat de scouts van Scoutinggroep Sweder van Voorst uit Hummelo ons komen helpen. Maar omdat het werk langs de Leemstraat niet zo geschikt was voor de scouts hebben zij in het Plantenbos gewerkt. De scouts hebben een zogenaamde ‘takkenril‘ aangelegd langs het dieren-rustgebied in het Plantenbos, zodat dieren daar ongestoord kunnen verblijven. Voor die takkenril gebruikten de scouts afgezette wilgentenen uit een naburig weiland. En natuurlijk hebben ze ook hutten gemaakt met die wilgentenen!

Hieronder kunt u de foto’s groot bekijken en desgewenst downloaden.